fredag 28. oktober 2011

Straumen

Straumen
På Inderøy i Nordtrøndelag finner vi tettstedet Straumen. Navnet Straumen kommer fra den kraftige tidevannsstrømmen som passerer stedet. Foruten å være et vakkert lite stykke Norge, trekkes jeg og andre likesinnede hit fordi tidevannsstrømmen er tilholdssted for et rikt fugleliv, ikke minst hva ærfugl angår.

Gjennom vinteren finner hundrevis av ærfugl sin føde i Trondheimsfjordens hovedpulsåre. Selvfølgelig trekker dette spiskammeret til seg en rekke fuglearter, men ærfugl er den dominerende arten. Det fine med Straumen er at fuglene er forholdsvis lette å  få på fotohold. Under mitt første fotobesøk til Straumen satte jeg meg på en stein nede i fjæra for å planlegge hvor jeg skulle plassere kamuflasjeduk med tanke på lys og bevegelsesmønsteret til fuglene. I løpet av noen minutter fant jeg meg selv sittende  med ærfugl på alle kanter og på fint fotohold. Med et smil så jeg for meg at jeg sto og monterte kamuflasje mens  jeg dyttet vekk ærfugl som gikk i veien.

Mens ea (hunnfuglen) er anonym i fjærdrakten, er ekaillen den rake motsetning. I tillegg til et blekrosa bryst og grønnt nakkeparti, domineres fjærdrakten av svart og hvitt. Og det så til de grader at det er utfordrende for fotografen. Det hvite blir lett utbrent og det svarte veldig svart. Når det i tillegg er sol og hardt lys, blir det mye sletting i ettertid. Men noen brukbare bilder blir det da.

Kjører du E6 nordover og kommer til et veiskilt som annonserer Den Gyldne Omvei, så sving av.
Ea er unnselig i fjærdrakten.
Ekaillen i all sin farveprakt.
Fjærstell 1
Fjærstell 2
Fjærstell 3
Fjærstell 4

7 kommentarer:

 1. Hei Torbjørn og takk for sist.
  Flott serie med ærfugl!
  Kjekt at det fins plasser hvor fuglene viser oss den tilit at vi slipper å sitte i camoflasje.

  Ha en fin kveld

  Mvh Rune

  SvarSlett
 2. Veldig bra serie av Ærfuglen, teknisk bra utført.
  Ottar

  SvarSlett
 3. Straumen er jo ei perle som jeg dessverre bare har kjørt forbi. Men håper å få til en tur i løpet av vinteren. Kanskje kan man være heldig å støte på praktærfuglen også?
  Flotte bilder av ea og ekaill´n - dro litt på smilebåndet da jeg leste om kammoduken...;-)

  SvarSlett
 4. Fin serie! Har vært der en liten tur midtvinters, da var det masse tåke. Ga fin stemning, men det var i overkant tjukt og lite sikt. Må prøve å få til en tur til.

  SvarSlett
 5. Takk for kommentarer. Hyggelig å få tilbakemeldinger.

  SvarSlett
 6. Flotte bilder av ærfuglen. Så fin de ble med vanndråpene. Flott område for fugl ser jeg.

  SvarSlett
 7. Straumen er fantastisk, og her har du fått nokre fine bilete :) Det skal også vere ein praktærfugl som held til her på våren.

  SvarSlett