torsdag 24. mai 2012

En fuglevenns dilemma

I mine unge dager jobbet jeg som maskinkjører. I den forbindelse ble jeg en gang satt til å renske terrenget over et sandtak for å unngå at det raste trær og jordmasser i takt med at sandtaket gradvis åt seg innover i terrenget. I utgangspunktet en enkel jobb med en stor gravemaskin.

Dilemmaet oppsto da jeg oppdaget at det var en bebodd sandsvalekoloni i skråningen. Normalt var det jo bare å bryte ned skogen og lempe trær, torv og jordmasser utfor den bratte bakken, men det ville fått reirgangene til å kollapse. Kort summert ble det utført en skånsom men tidkrevende rensking i dette sandtaket den gangen.

Entreprenøren jeg jobbet for hadde også i etterkant oppdrag med rensking her. Jeg ble imidlertid aldri satt på jobben igjen.

12 kommentarer:

  1. Det er synd at fuglene må vike til vårt eie. Har selv satt meg mål i sommer å få bilde av sandsvalene. De er utrolig flotte. Du har vertfall to flotte og teknisk gode bilder her :)

    SvarSlett
  2. Jaa, det är ju ett riktigt dilemma när man hamnar i såna situationer...men såklart tidsprövande och svårt att undvika i alla fall... Trevlig läsning och finfina bilder på svalorna. /Susanne

    SvarSlett
  3. Synd at så mange dyr og fugler må vike for vår grådighet. Skulle ønske at flere tenkte som deg i en sånn situasjon. Flotte bilder av sandsvalen i alle fall! :)

    SvarSlett
  4. Flott historie og to fine bilder av Sandsvala. Vi har flere store kolonier her i Eigersund, en flott og travel fugl.

    Ottar

    SvarSlett
  5. Det var fine bilder av Sandsvala...fin historie, da gikk det bra med dem.

    SvarSlett
  6. Noen ser ikke sammenhengen med fugler og skadeinsekter Et blåmeispar f.eks tar ca 60-70 000.- skadeinsekt i sesongen om du har en kasse i hagen. Flott for meg som har hage og ikke vil bruke gift:) Men som andre også skulle ha satt pris på, som ikke liker mygg og knott? Sandsvalene er jo eksperter til å ta insekt.
    Der jeg har fotografert sandsvalereir, bevarer de reirene. Kanskje for at en kjent ornitolog fra landsdelen bor i bygda? Ikke vet jeg, men flott er det iallefall.

    Flotte bilder du har fått av dem!

    Mvh Kathrine

    SvarSlett
  7. Mente selvfølgelig insekt, og ikke skadeinsekt av de mange tusener de tar. Men blant dem også mange skadeinsekt. Alt liv har jo sin plass:)

    :)

    SvarSlett
  8. Godt at du prioriterte svalene framfor sjefen din, Torbjørn! Sandsvalene har nok fått verre kår flere steder her i landet i løpet av de siste 20-30 årene. Husker godt hvor mange lokaliteter det var i Rissa på Fosen da jeg vokste opp. Flere hundre par hekket i ulike private grustak og langst elveskråninger. I dag er elveskråningene fylt med kampestein for å hindre utglidning og grustakene jevnet med jorda. Kun èn av ca 10 tidligere lokaliteter er mulig å bruke for disse fotte fuglene. Likte bildene dine også; karakteristisk gjengivelse av arten.

    SvarSlett
  9. Flott innlegg og beslutningen din støtter jeg mer enn maks.
    De som er på toppen skal bare ha og ha, fleste av de gi vel... i andre og viser ikke noe hensyn til naturen.
    Flotte bilder du har fått av de.

    :) duy

    SvarSlett