onsdag 30. mai 2012

Fokstumyra

Det begynner å våres mellom snøflekkene på Dovrefjell. Stor snøsmelting har lagt mye av Fokstumyra naturreservat under vann. Vier og fjellbjørk har så smått antatt en beskjeden grønnfarve de siste dagene. Jeg tilbrakte en natt i telt og brukte neste dag til å rusle litt rundt. Til morrakaffen fikk jeg besøk av en dvergfalk som glei over leiren, en fin start på dagen.

Ellers var det litt glissent i fuglepopulasjonen ennå. Blåstrupen sang vakkert og iherdig fra både høyt og lavt, en liten men ubeskjeden farveklatt. Sivspurv, rødstilk, brunnakke, laksand, storlom og litt til var å se. Ei uke eller to til nå, så er det livat på Fokstumyra.

Midt på dagen mandag snur vindretningen fra sør til nord. Temperaturen synker kjapt fra behagelig sommer til hustrig vintervær. Horisonten i nord mørkner og i følge med kalde vindkast kommer snøfillene kastet inn over fjellet. Fuglesangen stilner og en Mogop står med bøyd hode, klar til å ta i mot det som måtte komme.


Blåstrupen er på plass

Mogop

7 kommentarer:

 1. Hej Torbjörn!
  Underbara bilder från en härlig plats. Blåhaken både sjunger vackert och är vacker att titta på.
  Ha en fin kväll
  /Ingemar

  SvarSlett
 2. Har desverre aldri hatt anledning til å besøke Fokstumyra...bare hørt om stedet. Veldig fine bilder, og Blåstrupa ser ut til å være i knallform.

  SvarSlett
 3. Blåstrupen bare må jeg se en gang. Så blå den var... Flotte bilder. Mogopen var super. Godt jobbet!

  SvarSlett
 4. Blåhaken hoppas jag få se på fjället till sommaren, en så vacker fågel! Underbar sippa också. /Susanne

  SvarSlett
 5. Mogopen er en flott blomst! Blåstrupen har jeg ikke sett. Kjører forbi Fokstumyrene flere ganger i året, men har aldri stoppet der. Mandagen ble det bare stopp for å se(og fotografere)moskus i snødrevet som kom utpå dagen.
  Flott bilde av blåstrupen på stolpen:)

  SvarSlett
 6. Tack för denna fina naturrapport! Trevlig läsning. Blåhaken som vi säger är en fågel som vi sällan ser hemma. Någon enstaka gång har den stannat på sin färd norröver.

  SvarSlett
 7. Spennende lokalitet. Skulle gjerne hatt en tur der.

  SvarSlett