søndag 15. mars 2015

Slik har det alltid vært.   Dagen er ikke lengre like travel med å ta kveld. Lyset bærer bud om vår. Elva Jølstra er min nærmeste nabo, og bruset fra dens ferd mot fjorden dysser meg i søvn hver kveld. Tidvis med styrke, men likevel alltid vennlig. Av og til høres kattuglas hukring svakt over elvebruset, når bare vindretningen er riktig.

   Nå har elva fått en ny og hissigere tone. Den er svanger med smeltevann fra sørhellingene, der vårsola får godt tak. Der dalføret bratter ned, brummer den og velter seg rundt store steiner og fall i terrenget. På en glattskurt stein sitter fossekallen og slenger ut sitt frieri med løfte om kjærlighet og et ansvarsfullt farskap, til den som måtte begjære slike lovnader denne våren. Snart vil de første steinfluene krabbe i strandkanten, til glede for linerla som kommer så alt for tidlig tilbake til sitt fødeland, slik det alltid har vært.

  Vintermager ørret stiger fra elvas bunn, bryter vannfilmen og slurper i seg et matforråd som hører den lyse årstiden til. Den har fått ny livsgnist, etter en mørk vinter i ei vinterkald elv. Bjørka får hastverk og knopper seg. Snart er lauvskogen irrgrønn, og dalføret eksploderer i vakker fuglesang der fuglebryst blåser seg opp og hevder rett på sin lille flekk på jordas uendelighet.

  Slik er det. Slik har det alltid vært.


13 kommentarer:

 1. Hærlig beskrivelse av vårens komme dette Torbjørn.

  SvarSlett
 2. Kjempebra skrevet om den vakre årstida vi nå går inn i....og med DET bildet av den flotte elva kribler det i kastearmen til en tidligere ivrig sportsfisker! Nydelig! :)

  SvarSlett
 3. Herlig! Ja, nå går det mot lysere og varmere tider!

  SvarSlett
 4. Takk for tilbakemelding, Robert og 2 ganger Knut. Setter pris på det.

  SvarSlett
 5. Kan det sies bedre. Ekte kjærlighet til naturen. Takk skal du ha.

  SvarSlett
 6. Herlige vår. Ørreten venter, men litt vintermager nå i mars. Men den kommer seg. Kastearmen er klar, og noen fluer.
  Flott skrevet!

  SvarSlett
 7. Et av de flotteste blogginnleggene jeg har lest i år. Stemning delux, med særdeles bra tekst og et bilde som passer perfekt til innholdet.

  Knut Børge

  SvarSlett
 8. Takk for fine ord Espen, Kathrine og Knut Børge.

  SvarSlett
 9. That beautiful scenery ...Happy Easter

  SvarSlett
 10. Vi går en deilig tid i møte. Flott bilde!

  SvarSlett
 11. Hi friend!!!. Lovely and idilic scenery.. Have a nice day

  SvarSlett
 12. Una maravilla de imágen... Muy bonita.... Un abrazo desde Murcia....

  SvarSlett
 13. Flott bilde og fin tid i møte :)

  SvarSlett