torsdag 26. september 2013

Værlandet og Bulandet

Spektakulære fjellformasjoner


Ytterst vest i havet i Askvoll i Sogn og Fjordane, ligger øygruppen Værlandet og Bulandet. Denne spesielle fjellformasjonen kalles konglomerat, i følge Store Norske Leksikon, en sedimentær bergart som består av avrundet materiale (grus og rullestein), sammenkittet av leire, kisel, kalk eller rust.

Øygruppen er også spennende i forbindelse med høsttrekket. Selv så jeg ingen spesielle godbiter, men det var mye grankorsnebb og ikke minst flaggspett. Ellers var det blant annet horndykker, heilo, brushane, et glimt av en bekkasin, havørn, grågås osv.

En kar jeg traff, kunne fortelle at han hadde observert gulbrynsanger på Bulandet dagen før. I den første helga i oktober, arrangerer den nystartede avd NOF Sogn og Fjordane en felles ekspedisjon til øygruppen.


Høstfarver i kystlandskap

5 kommentarer:

 1. Aldri sett slikt berg før, ser jo veldig interessant ut! Flotte bilder fra kystlandskapet :)

  SvarSlett
 2. Stilig landskap! Denne bergtypen må vel då tyde på at Bulandet (eller i alle fall dette området av Bulandet) er ein sedimentert morenerygg? Sidan det ligg så langt vestanfor fjella og dalane, er det lett å sjå for seg at isbreane har sopa med seg mykje sand og stein som dei har lagt frå seg akkurat her.

  Eg likar særleg godt det siste bildet ditt. Det var fint!

  SvarSlett
 3. such a beautiful landscape and light too~

  SvarSlett
 4. Nej, verkligen ett häftigt landskap med speciella berg.

  SvarSlett
 5. Fantastisk natur som du har foreviget på en fin måte.

  Ottar

  SvarSlett