søndag 10. mai 2015

Ved Jølstravatnets bredd.


   Mellom snøkledde fjelltopper og irrgrønne dalsider, strekker Jølstravatnet seg i 3 mils lengde. Krystallklart vann fra blant annet Jostedalsbreen, fordelt på 39 km2. Dette er vestlandets rikeste fiskevann med mye stor ørret. Her drives det hver høst et utstrakt næringsfiske, og det tas rundt 15 tonn ørret hvert år. Den største ørreten landet på stang var 12,1 kg, tatt av Sverre Amundsen våren 1996.

   Netopp derfor blir det aldri feil å bo i Jølster kommune. I alle fall dersom interessen for sportsfiske er i overkant av gjennomsnittet i befolkningen. Ikke bare med tanke på mulighetene for fiske, men like mye det å kunne være en del av det daglige i disse naturskjønne omgivelsene.

   Lørdag 9. mai. En godværsdag er i ferd med å ebbe ut i det sola må gi tapt og trekker seg ned bak snøkledde fjell. Det blir straks kjøligere i lufta. Egentlig hadde jeg planlagt å fiske ved utløpet til en av vannets sideelver nå på senkvelden, men ettersom det allerede sto to fiskere der, ble det til at jeg bare ruslet langs stranda med slukstanga. Før dagen gikk over i natt, fyrte jeg opp et matbål og kokkelerte en enkel lørdagsmeny, behørig avsluttet med bålkaffe og et raust stykke sjokoladekake. Ute på vannet et sted ropte et smålompar klagende i den sene vårkvelden. De venter på at isen skal gå på reirtjønna.

Livet er ikke så aller verst, en må bare oppsøke det.


2 kommentarer:

  1. Flott og stemningsfullt bilde, og som alltid virkelig fint skildret gjennom tekst. Kjenner jeg får lyst å komme meg ut med fiskestanga fortere en svint.

    Knut Børge

    SvarSlett