lørdag 28. april 2012

Tranenes innmars


Dette utspant seg tidlig på syttitallet. Vi var tre unge naturfotografer på tur i Singsåsfjella. Teltleir ble etablert og da vi våknet tidlig neste morgen lå tåka tjukk over myra. Det som skjedde mens vi satt ved frokostbålet sitter spikret i minnet den dag i dag.

Fra myra gjaller en trompetfanfare som nesten slår oss overende. I neste øyeblikk kommer trana som skutt ut av  tåkehavet og nærmest går inn for landing i leiren vår. Forskrekket dreier den av og forsvinner inn i skodda mens den sjokkert sender en ny fanfare ut over landskapet. Lyden, omgivelsene og nærheten gjorde dette til en stor villmarksopplevelse.


I disse dager kommer disse majestetiske fuglene trekkende innover landet vårt. Alt for tidlig egentlig. Inne i fjellet ligger hekkeplassene dekket av råtten vårsnø. Mens sol, regn og vind fortrenger de siste restene av vinter, beiter tranene på de bare jordene nede i bygda. Til glede for oss alle.


Bildene er tatt en regntung dag i Øystre Slidre nå i slutten av april.


12 kommentarer:

 1. Hadde en liknende Trane opplevelse på Børsesjø sent på syttitallt.....en tåkefull morgen, tre unge herrer på tur med kikkert og ut av intet kom disse trompet lydene.....nesten så vi la på sprang, inntil vi skjønte hva det var. Like moro å se dem hver gang. Fine bilder du fikk av dem.

  SvarSlett
 2. Fint minne du berättar om. Kan gott förstå att det är bestående!
  Fina bilder du fick av de långbenta graciösa fåglarna !

  SvarSlett
 3. En herlig opplevelse du beskriver! Ja, det blir en del opplevelser man samler på etterhvert, for å hente frem når vinteren blir tung :-)
  Skulle gjerne fått sett nærmere på disse vakre fuglene.. Her oppe i Nord er de nok ikke så vanlig. Fine bilder av en flott fugl!

  SvarSlett
 4. Flott fortelling og fine bilder fra denne opplevelsen som gir gode minner.

  Ottar

  SvarSlett
 5. Takk for kommentarer. Bildene lider nok noe av dårlig lys og håndholdt kamera men tåler vel å presenteres på en uhøytidelig blogg :0)

  SvarSlett
 6. Staselige fugler disse tranene. Synes du skal være godt fornøyd med denne serien, ingen enkel fugl å få bilder av, såfremt en ikke befinner seg ved Hörnborgarsjøen ;) Likte det siste best, mye liv!

  Knut Børge

  SvarSlett
 7. Du har fått en flott serie av tranene. Utrolig til høy lyd de lager da. Har vært i Hornborgarsjøen og der var det en kjempekonsert!!!
  Skjønner godt at opplevelsen sitter spikret. Det er noe eget når så store fugler kommer inn for landing.
  Ønsker deg en flott uke videre.
  Hilda

  SvarSlett
 8. Fint barndomsminne du beskriver, kan sette meg inn i stemningen med tåke og trompetlyd. Fin serie du viser her også, likte spesielt det siste.

  SvarSlett
 9. Det gjør noe med stemningen når de første trompetstøtene høres en tidlig vårmorgen, det oser av villmark og bedre tider :-) Fint fortalt! Likte siste bilde best.
  Rune

  SvarSlett
 10. Hej!
  Härliga bilder på dessa vackra fåglar. Man känner verkligen av den härliga stämningen som rådde.
  Ha en fin vecka
  /Ingemar

  SvarSlett
 11. Spennende tid nå på våren. Noe av spenningen gjør tranene, en fantastisk skue å se når de danser. Bra bilder.

  SvarSlett
 12. Fin berättelse och fina bilder på vårens fascinerande charmörer!
  Fina fågelbilder även i de tidigare inläggen!

  SvarSlett