søndag 2. oktober 2011

Lappspove og sånt

Har lagt bak meg ei flott helg på Jæren. Sola har skint gjennom lett havdis. Jærbuene har løpt rundt i kortermet skjorte og ditto bukse, nærmest i ren og skjær trass etter en sørgelig og fuktig sommer. Jærbonden mener Vår Herre har vært tankeløs i sin fordeling av høy- og lavtrykk.

Det har vært mye rovfugl å se. Tårnfalk som "stiller" over sanddyner og eng, vandrefalk med blitsangrep langs fjærebeltet eller myrhauken som verdig søker over terrenget etter en matbit.

Min tilstedeværelse på Jærens strender har vært av anonym og beskjeden karakter. Med lav profil har jeg eksponert myrsipe og lappspove i ren og skjær lykke. Bare det at de er der. Som i fjor. Og året før det igjen.

Tenk at noen av oss ser livets essens i ei lita myrsnipe som virrer rundt på ei sandstrand på Jærens forblåste kyst. Ja faktisk bruker en hel dag av tiltenkt levetid på å traske rundt mellom sanddyner og lar oss begeistre av lappspova på stadig matjakt i tarehaugene som er kastet i land av et til tider illsint hav.
Andre bruker sin dag på Jærstrendene til ganske enkelt å lufte bikkja, jogge, rideturer eller bare sitte og være til stede. Det er til tider ganske folksomt langs Jærens kystlinje. Kanskje er det ikke så sært å finne lykken i ei lappspove som besøker oss på sin ferd mot sørligere breddegrader.


Lappspove

Take off

Litt fjærstell


Tundralo

Målbevisst jogg mot matfatet

Myrsnipe

Stær

Rødstilk

Steinvender

Elegant

6 kommentarer:

 1. Hei igjen! Fin fin beskrivelse fra Jæren. Idag var det igjen tåke og regn, men de fleste bøndene fikk slotten i hus/rundball. Du viser et fint knippe bilder her, av Vaderane fra Jærkysten.
  Mvh Helge

  SvarSlett
 2. Mange flotte vaderfugler du har festet på brikka de. Stedet hvor jeg har lyst å fotografere vadene. Tundraloen og lappspove er knall.

  duy

  SvarSlett
 3. Hei Torbjørn!
  En flott blogg du har. Og en flott serie med vadefugler du har fått her. Det er min favorittgruppe å fotografere. Da jeg kom over et par tundralo tidligere i høst var de ganske sky. Var disse du har tatt bilde av også det ?

  Mvh
  Trond Westby

  SvarSlett
 4. Hei. Takk for kommentarer. Til Trond, tundraloen var vel til dels sky.

  SvarSlett
 5. Flotte bilder., liker spesielt godt 1,3 og 5, flott bildevinkel, skarphet, lys og bakgrunn.
  morten
  http://kjernebitern.blogspot.com/

  SvarSlett
 6. Et skikkelig knippe med kvalitetsbilder av vadefuglene dette, Torbjørn! Må ha vært artig å komme innpå alle disse artene under slike fine fotoforhold. Og ja, noen ganger handler det ikke bare om å få festa alt til brikka, men bare studere og sanse det disse flotte artene har å by på!

  SvarSlett